Saltar apartados

Trobada de dades obertes

¿Què és Open Data ?

Les dades són obertes (open data) quan són accessibles lliurement per aquelles persones o organitzacions que ho desitgen. Els portals de dades obertes són mecanismes per a facilitar l'accés a aquestes dades a través de la Web, i potenciar la seua distribució i reutilització.

 

TROBADA DE DADES OBERTES DE LA UNIVERSITAT D'ALACANT

 

 

trobe dades obertes 2015

 

La trobada es va celebrar el passat 28 d'abril de 2015 en l'edifici del Rectorat on vam poder gaudir d'una sèrie de xarrades molt interessants, totes elles relacionades amb l'obertura de dades i la reutilització dels mateixos. 

A més durant l'esdeveniment, els concursants del 1er Concurs d'Aplicacions van poder oferir el seu desenvolupament en l'hall de l'edifici per al delit dels assistents a la trobada. cal destacar la qualitat de totes les aplicacions desenvolupades per tots els concursants el que va fer molt difícil decidir com seria el millor desenvolupament. Podeu consultar els guanyadors del condurso i tota la informació dels desenvolupaments de tots els concursants ací .

Aquest esdeveniment ha suposat un vertader punt de trobada entre publicadores i reutilizadores, servint-nos com a impuls per a posar rumb cap a la continuació de l'obertura de les dades en la Universitat d'Alacant. Queda molt treball per realitzar, però la Universitat d'Alacant està en el bon camí. 

Si no vas poder acudir a la Trobada de Dades Obertes de la Universitat d'alicante pots visualitzar els vídeos de les totes ponències i les presentaciónes de cadascun d'ells una mica més a baix. 

A més oferim en el següent apartat una sèrie d'imatges de la trobada.

 

 

Vídeos de ponències i presentacions de les aplicacions del concurs: 

Cargando colección de vídeos ...

 

 

Programa:

Dimarts 28 d'Abril de 2015 en edifici Rectorat

Horari Esdeveniment
09:00-09:30

Obertura a càrrec de

Sr. Rector Magfco. Manuel Palomar Sanz i Sr. Vicerector Francisco Maciá Pérez

09:30-10:15 Els desafiaments de les polítiques d'obertura de dades públiques i privats.   Alberto Abella (OKFN Spain).
10:15-11:00 Open Data i dret: ¿una relació impossible? Julián Valero  (Universitat de Múrcia)
11:00-11:30   Cafè i exposició de les propostes per a concurs d'aplicacions (hall de Rectorat)
11:30-12:00 Cap a una universitat oberta.   Enrique Teruel  (CRUE-TIC).
12:00-12:30    datos.ua.es - dades obertes en la Universitat d'Alacant.   Andrés Fuster  i Jose Norberto Mazón (Universitat d'Alacant)
12:30-13:15 ¿Què fan els investigadors amb les dades dels seus projectes?   Fernanda Peset  (Universitat Politècnica de València).
13:15-15:00 Pausa per a menjar*
15:00-16:00  Presentacions breus de propostes presentades al concurs d'aplicacions.
16:00-16:30   ¿Existeixen els negocis sobre dades obertes? Accelera la teua idea de negoci amb FINODEX.   Miguel García (Coordinador del projecte FINODEX)
16:30-17:30  Donem de propostes presentades al concurs d'aplicacions (en l'hall de Rectorat alhora que la pausa per al cafè)
17:30-18:00 SmartUniversity i la reutilització de dades obertes en un campus intel·ligent.   Jose Vicente Berná  (Universitat d'Alacant)
18:00-19:30 

Taula redona: Reutilització de la Informació del Sector Públic

Moderador:   Jose Jacobo Zubcoff     (Universitat d'Alacant)

Participants:  

El Big Data no és el que sembla. Manuel Juliá (Director Territorial Llevant, Cast-Info)

Observatori de Despesa Pública.  Javier Cantoral (CEO, Teralco)

Open Data al servei de la ciutat.   Ignacio Casals  (Responsable R+D+i, Aigües d'Alacant)

El portal de dades obertes de la diputació d'Alacant. El primer pas cap a la reutilització.  María José García (Cap de la Unitat de Gestió de Dades i Planificació documental de la Diputació d'Alacant)

Open Data i Propietat Intel·lectual: accés lliure – ús condicionat.   Inmaculada González (Experta en protecció de dades i sòcia, Bomhard IP)

Internet de les Coses: no sol sensors sinó una valuosa font de dades. Victoria Majadas (Gerent Negocie Llevant, Cellnex Telecom)

19:30-20:00 Lliurament de premis i clausura

 * El menjar no estarà inclosa

 

Imatges de la Trobada de Dades Obertes de la Universitat d'Alacant:
edaua11
edaua1
edaua12
edaua13
edaua14
edaua16
edaua2
edaua3
edaua4
edaua8
edaua9

 

 

 

Ponents:

Alberto Abella   Director associat de Brain Trust i president d'OKFN Spain. Enginyer Superior de Telecomunicacions per la Universitat Politècnica de Madrid. És professor de Smart cities,  Tecnologies obertes i models de negocis al voltant d'ecosistemes oberts, i altres tecnologies emergents en diferents entitats com l'Institut Nacional d'Administracions Públiques , Escola d'Organització Industrial , Universitat Autònoma de Madrid , Universitat de León, Universitat Pablo Olavide, AMETIC, etc.   Twitter:  @aabella

"Els desafiaments de les polítiques d'obertura de dades públiques i privats"

Presentació : slideshare

Julián Valero   Professor de Dret Administratiu. Coordinador d'iDerTec (grup de recerca Innovació, Dret i Tecnologia) de la Universitat de Múrcia.  Twitter:   @jvalerot

"Open data i Dret: ¿una relació impossible?"

El Dret es percep en ocasions com una barrera per a la modernització tecnològica de l'Administració. No obstant açò, malgrat les deficiències encara existents, en els últims anys s'han produït importants avanços normatius que faciliten oferir l'accés a la informació del sector públic des de la perspectiva de les exigències de l'open data. Ara bé, per a açò es requereix un canvi de paradigma des de la perspectiva de la gestió de la informació i, així mateix, de les relacions amb els ciutadans i les empreses. En la ponència s'analitzaran les principals implicacions jurídiques que planteja aquest desafiament.

Presentació: slideshare

 

Enrique Teruel    Delegat del Rector per al Servei d'Informàtica i Comunicacions de la Universitat de Saragossa. Coordinador del grup de treball sobre Transparència i Govern Obert en la Sectorial TIC de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles.  Twitter:  @TeruelEnrique 

Cap a l'obertura de dades de les universitats

Unes poques universitats comencen a engegar iniciatives de dades obertes. ¿Per què obrir dades? Ara mateix la transparència és una motivació important ¿És l'obertura de dades la forma idònia d'aconseguir-la? Però hi ha més motivacions: facilitar que es creuen serveis que ens acosten a la societat, que es conega millor l'oferta d'ensenyaments i la R+D que es realitzen, o millorar la qualitat de vida dels universitaris ¿Quins objectius són els prioritaris? ¿Qui poden estar interessats en les nostres dades, a conèixer-los, a reutilitzar-los? En engegar-nos ¿Què hem de tenir en compte per a aconseguir el benefici esperat? És obvi que el valor de les dades que obriguem, en molts casos, augmentarà si estan harmonitzats entre moltes o totes les universitats ¿Ens posem primer d'acord?

Presentació: slideshare

 

Andrés Fuster:  professor Titular d'Universitat del Departament de Tecnologia Informàtica i Computació de la Universitat d'Alacant. Va obtenir la llicenciatura en Informàtica en 1995 per la Universitat Politècnica de València i el Doctorat en Informàtica per la Universitat d'Alacant en 2003. Ha participat en tasques de gestió com a Secretari i Sotsdirector docent del seu Departament. Ha sigut Sotsdirector Coordinador de l'Escola Politècniques Superior durant set anys. En l'actualitat és Director del Secretariat de Tecnologies de la Informació de la Universitat d'Alacant. Ha format part, en diferents nivells de responsabilitat, de més de 15 projectes de recerca finançats en convocatòries públiques i ha publicat més de 40 articles sobre visió per computador i arquitectura de computadors en diverses revistes, conferències internacionals i capítols de llibre. Ha participat com a revisor de diverses revistes científiques i conferències internacionals així com membre de diversos comitès de programa. En l'actualitat dirigeix el projecte “OpenData4O” promogut des del “Vicerectorat de Tecnologies de la Informació” .    Twitter:  @afusterg 

Jose Norberto Mazón:   Director del Màster en Enginyeria Informàtica de la Universitat d'Alacant i membre del grup de recerca WaKe. Les seues línies de recerca abasten temes relacionats amb l'enginyeria de dades, com a gestió de dades obertes, qualitat de dades, processos d'integració de dades, solucions d'intel·ligència de negoci en escenaris "big data", etc. Ha publicat els seus treballs en revistes científiques d'impacte internacional com Decision Support Systems, Information Sciences, Data & Knowledge Engineering o ACM Transaction on the Web. D'altra banda, ha realitzat ponències en diversos congressos internacionals i nacionals dins de l'àmbit de l'enginyeria del programari i les bases de dades. A més, Jose Norberto forma part de l'equip de desenvolupament del projecte d'obertura de dades de la Universitat d'Alacant impulsat pel Vicerectorat de Tecnologies de la Informació, incloent el seu portal de dades obertes http://datos.ua.es Twitter:  @jnmazon 

datos.ua.es - dades obertes en la Universitat d'Alacant

Una de les línies de treball prioritàries de la Universitat d'Alacant és el desenvolupament del projecte de reutilització de la seua informació (denominat OpenData4O). Tres són els objectius que pretén aconseguir aquest projecte:  1)  Generar un valor social per a la ciutadania, aportant transparència a través de l'exposició de dades de la Universitat d'Alacant, 2) Impulsar un impacte econòmic positiu, mitjançant nous models de negoci innovadors basats en la reutilització de les dades obertes de la Universitat d'Alacant, i 3) Potenciar la reutilització d'aquestes dades obertes per la mateixa Universitat d'Alacant, per a aconseguir una millora en els seus processos i serveis associats. Un de les primeres fites remarcables d'aquest projecte ha sigut l'engegada del portal de dades obertes de la Universitat d'Alacant: datos.ua.es. Per al desenvolupament de l'arquitectura d'aquest portal s'ha tingut en compte la realitat tecnològica d'una universitat, així com el seu mapa de dades. A més, aquesta arquitectura facilita al màxim l'exposició, federació i l'accés a les dades obertes dins d'un escenari universitari. Un altre aspecte clau que s'ha considerat és el referent a la qualitat de les dades obertes. D'altra banda, dins de datos.ua.es, s'ha pretès dotar d'importància a les aplicacions que reutilitzen aquestes dades. Finalment, en datos.ua.es es desenvolupen una sèrie d'accions per a fomentar la reutilització de les dades de la Universitat d'Alacant i potenciar la transparència. Entre elles, podem destacar la difusió per mitjà de xarxes socials, i el desenvolupament de diversos concursos (d'idees i d'aplicacions) per a atraure la participació i implicar, no solament a la comunitat universitària sinó a la ciutadania a l'entorn de la universitat. Tots aquests aspectes rellevants tinguts en compte en el desenvolupament de datos.ua.es i en la seua difusió, així com les lliçons apreses per la Universitat d'Alacant en el procés de reutilització de la seua informació, constitueixen el contingut d'aquesta ponència.

Presentació Andrés Fuster i Jose Norberto Mazón: slideshare

  

Fernanda Peset Professora Titular en el Departament de Comunicació Audiovisual, Documentació i Història de l'Art de la la Universitat Politècnica de València. Coordinadora del projecte DATASEA sobre Dades Obertes de Recerca (Open Research Data).

¿Què fan els investigadors amb les dades dels seus projectes?

La intervenció tracta de mostrar la relació que existeix entre les dades generades pels investigadors (RD researchdata) i les dades de la universitat (OD opendata). En aquests moments, observem un ampli moviment internacional treballant sobre dades (OD i RD) que s'ha traslladat a l'àmbit nacional en part. L'alliberament de dades de l'administració està resolent-se en els portals de dades generals i de les organitzacions. No obstant açò, les dades de recerca compten amb una complexitat associada a la internacionalització dels equips de treball i la sectorialización per disciplines. En l'ecosistema de la gestió de les dades de recerca apreciem una infraestructura social formada per múltiples baules: les persones, la tecnologia, els estàndards, les cultures de treball…
En aquesta xarrada mostrarem en primer lloc què diuen els investigadors que fan amb les seues dades mitjançant els resultats de diverses enquestes. En segon lloc, abordarem com els estan compartint i els models que existeixen segons les nostres recerques. I finalment, recomanarem les pautes que considerem adequades per a gestionar les dades dels projectes en una institució.

Presentació: slideshare

 

Miguel García  Coordinador del projecte  FINODEX  i consultor en  ZABALA Innovation Consulting . Enginyer Superior en Informàtica i en Organització Industrial per la Universitat de Deusto. Expert en projectes europeus del sector TIC en l'àrea de dades. Ha participat en diferents iniciatives i esdeveniments sobre dades obertes en els últims anys [ Open Data on the Web The Business of Open Data ;  COMSODE  users' board;  EPSI Platform ]. Col·labora amb  la plataforma europea de Smart Cities  en el clúster de plataformes urbanes així com de forma esporàdica com a editor del  Local Census de l'Open Knowledge Foundation . És l'encarregat de la publicació de dades obertes sobre els resultats dels projectes de les acceleradores FIWARE.   Twitter personal: @mig_garcia Twitter del projecte FINODEX: @finodexproject

¿Existeixen els negocis sobre dades obertes? Accelera la teua idea de negoci amb FINODEX.

La publicació de dades obertes en els últims anys ha posat a disposició una quantitat important de recursos gratuïts per al desenvolupament de noves aplicacions basades en ells. Recents estudis de consultores internacionals com McKinsey o Deloitte han xifrat en milers de milions d'euros la tornada econòmica que l'activitat empresarial podria tenir per la reutilització d'aquestes dades. Malgrat açò, la realitat és moltes vegades diferent, i l'impacte de les dades obertes, com a motor de negocis innovadors s'ha qüestionat, atès que aquest és més evident en l'àmbit de les administracions públiques, donat el seu caràcter promocional per la transparència i les millores per a la societat a través de diferents apps. FINODEX naix per a recolzar a aquells emprenedors que vulguen reutilitzar dades obertes per a crear productes i serveis innovadors. A més promou la utilització de tecnologies FIWARE, un conjunt de peces de programari de codi obert, creades en el marc de diversos projectes europeus durant els últims anys, per a facilitar i reduir els temps de desenvolupament als programadors de manera substancial. FINODEX té ja en cartera 49 projectes empresarials que usen dades obertes i cerca altres 51 fins al pròxim 17 de juny a través de convocatòria oberta. 

Presentació: slideshare

 

José Vicente Berná:   Doctor en 2011 per la Universitat d'Alacant en el programa Tecnologies de la Societat de la Informació. És integrant del grup de recerca GrupoM: xarxes i middleware, centrant el seu camp de recerca actual en el camp de Smart City, Bio inspired Systems, Networks and Middleware. En l'actualitat és el director científic del projecte institucional Smart Univeristy de la Universitat d'Alacant.  Twitter:   @JVBerna

SmartUniversity i la reutilització de dades obertes en un campus intel·ligent

En l'actualitat la TU conforma el substrat que sosté les infraestructures i serveis de la societat moderna. En un nou entorn en el qual la TU ja no és una eina sinó un component indispensable de les ciutats modernes, és necessari analitzar necessitats, models, paradigmes i les millors pràctiques adoptades fins ara. La Universitat d'Alacant, en un impuls innovador ha llançat el seu projecte Smart Unviersity on s'analitza com utilitzar de forma intensiva i sostenible la TU per a millorar la qualitat de vida dels seus usuaris. Dins d'aquest enfocament, la utilització de dades obertes juga un paper carismàtic precisament perquè molts dels serveis en estudi tenen en la plataforma datos.ua.es l'eix vertebral on concentrar el processament, normalització, emmagatzematge i servei de dades que fins ara es troben dispersos per les diferents unitats i organismes de la universitat. D'aquesta forma Smart Unviersity i Open Data formen un tàndem en qual un dels grans problemes dels projectes Smart, la gestió i ús de dades, ja es troba resolt.

Presentació: slideshare

 

Jose Jacobo Zubcoff: és professor contractat doctor, és Doctor en Informàtica per la Universitat d'Alacant, membre del grup de recerca WaKe i Director del Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada. Les seues línies de recerca abasten l'anàlisi de dades, mineria de dades i estadística aplicada a dades provinents de diverses fonts. Actualment, lidera la línia de recerca denominada com a “democratització” del coneixement, que pretén acostar l'accés al coneixement i a l'anàlisi de dades amb tècniques complexes d'estadística i mineria de dades al ciutadà del carrer. Ha publicat nombrosos articles en revistes d'impacte en diverses àrees de coneixement com a enginyeria del programari (Information & Programari Technology, Information Sciences, Journal of Database Management) , Estadística (Data & Knowledge Engineering, International Journal of Data Mining, Modelling and Management) o aplicacions d'estadística a la Medicina (Autoimmunity, Clinical & Experimental Immunology), Ecologia o a les Ciències del Mar (Journal of Siga Research, Desalination, entre uns altres). Ha participat en congressos nacionals i internacionals de Bases de dades, Magatzems de dades i Descobriment de Coneixement de grans quantitats de dades (JISBD, DAWAK, GEOINFORMATICS, etc.). A més, forma part de l'equip de desenvolupament del projecte d'obertura de dades de la Universitat d'Alacant impulsat pel Vicerectorat de Tecnologies de la Informació, incloent el seu portal de dades obertes http://datos.ua.es. Twitter:    @jose_zubcoff

 

Manuel Juliá:    Director Territorial de Llevant, Cast-Info.   Twitter:   @manueljulia

El big data no és el que sembla

Tots pensem que el BIG DATA és un terme que engloba la gestió i anàlisi d'enormes volums de dades que no poden ser tractats de manera convencional,  però en realitat és una volta al segle XVII.

 

Javier Cantoral És co-fundador i CEO de l'empresa Teralco Tecnologies Informàtiques, gestionant un “solution lab” especialitzada en el desenvolupament de tecnologies per a explotació de grans sistemes d'informació (BIG DATA), especialment en el sector financer i públic, havent liderat el desenvolupament de diferents productes basats en entorns Business Intelligence i projectes d'alt grau d'interoperabilitat i gestió d'open data. A més, l'ha realitzat diverses ponències, articles de l'àmbit de mineria de dades, gestió explotació de big data, participat com a investigador i professor associat durant més de 10 anys en  el Dpto. Economia Financera de la Universitat d'Alacant. Twitter:   @JavierCantoral  

Observatori de la Despesa Pública

Es farà una breu exposició de com es duc a terme un projecte real basat en open data i gestió del big data (Identificació de diverses fonts públiques i bases de dades històriques des de l'any 1985) des de la seua conceptualització, el seu disseny (DataMart Econòmic de les administracions públiques) i la seua implementació amb arquitectura dashboard (construcció de quadres de comandament econòmics per a ajuntaments, diputacions i comunitats autònomes) i el seu desplegament en una plataforma cloud (AWS), fins i tot la seua comercialització (posada de llarg, tarifes, accions comercials, etc..). Per a més informació: www.opg.es

 

Ignacio Casals Responsable de R+D+i en Aigües d'Alacant. Físic i exerceix actualment el lloc de Director de R+D+i en Aigües d'Alacant, sent a més Coordinador de Recerca i Desenvolupament d'Hidraqua a la Comunitat Valenciana. Amb anterioritat, ha desenvolupat el seu treball en el camp de la Modelització de Xarxes Hidràuliques i els Sistemes d'Informació Geogràfica. Ha sigut també investigador del Departament de Mecànica de Fluids de la Universitat Politècnica de València. Gestiona projectes d'innovació en múltiples facetes del Cicle Integral de l'Aigua, amb especial atenció a l'eficiència hidràulica i energètica, gestió d'actius, sostenibilitat i aplicació de les Tics. En aquest últim àmbit, actualment cal destacar la seua participació en els projectes europeus @qua i DAIAD. En el vessant formatiu, imparteix des de 2008 diversos mòduls del Curs de Postgrau de Distribució de la UPC, i és ponent del Màster en Tecnologia i Gestió de l'Aigua que Agbar realitza juntament amb les Universitats Politècniques de Madrid i Catalunya.

Open Data al servei de la ciutat

¿Quin és el rol actual i futur de les dades obertes en un servei públic com el Cicle Urbà de l'Aigua? Aigües d'Alacant compartirà la seua experiència com a usuaris i generadors d'Open Data.  Les dades obertes són des de fa temps font d'informació habitual en la gestió del nostre proveïment: informació geogràfica, hidrogeológica, meteorològica o demogràfica s'empren tant en la planificació estratègica com en l'operació diària. A altre, els Open Data s'han convertit en una peça clau de l'aposta per la transparència al servei del ciutadà. En aquest sentit, Aigües d'Alacant exposarà algunes de les seues iniciatives, incloent recents projectes europeus que tenen com a objectiu permetre als consumidors prendre millors decisions, posant la informació en les seues mans.

 

Presentació: slideshare  

 

María José García Murcia:  Cap d'unitat del departament de Gestió de Dades i Planificació Documental de l'àrea de presidència de la Diputació Provincial d'Alacant.

El portal de dades obertes de la diputació d'Alacant. El primer pas cap a la reutilització.  

Els primers passos del portal de dades obertes de la Diputació d'Alacant arranquen en el mes de juny de 2013 en el qual es posa damunt de la taula la necessitat de dur a terme el mandat que la Llei 37/2007 estableix sobre la Reutilització de la informació en el sector públic, el RD 1595/2011 que la desenvolupa i la directiva europea de juny de 2013, que disposa un termini d'aplicació, a tot tardar, el 18 de juliol de 2015. A açò calia sumar l'aprovació en aqueix mateix any de la recent llei de la transparència, que obliga a les administracions a incrementar i reforçar la transparència en l'activitat pública així com reconèixer i garantir l'accés a la informació. Quan se'ns va encomanar al departament Gestió de dades i planificació documental, el projecte de creació d'un portal de dades obertes de la diputació d'Alacant, partim amb avantatge, doncs, des de fa més d'una dècada, aquest mateix departament, cridat anteriorment Documentació, porta realitzant, mantenint i actualitzant una valuosa base de dades sobre la província d'Alacant, els seus municipis i comarques, publicada actualment en la Web de la Diputació. Després de veure què s'estava fent en altres administracions, vam tenir clar que per a poder portar a terme aquest projecte era imprescindible comptar amb quatre requisits imprescindibles: Suport i lideratge polític, dades, tecnologia i formació. L'objecte d'aquesta comunicació és donar a conèixer del procés que s'ha seguit en el desenvolupament del Portal i Dades Obertes de la Diputació d'Alacant.

Presentació: slideshare

 

Portal de dades obertes


Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464