Saltar apartados

trobada de dades obertes 2016

#UAbierta

L'EDAUA de la UA pretén ser un fòrum de participació i debat entorn de la utilitat de les dades obertes com a impulsor de la transparència i la reutilització. Per a açò, EDAUA brinda una oportunitat de relació entre els diferents agents implicats (universitat, ciutadania, emprenedors, etc).

 

En aquest fòrum es donaran a conèixer els premis UAbierta a l'empreniment amb dades obertes

 

TROBADA DE DADES OBERTES DE LA UNIVERSITAT D'ALACANT

 

 

cartel EDAUA 2016

L'edició 2016 de la trobada de dades obertes vol fer èmfasis en l'oportunitat d'empreniment que suposa la reutilització d'informació del sector públic i l'impacte que aquesta genera des del punt de vista de la transparència i la rendició de comptes.

El programa que es presenta s'estructura en dos grans blocs. Al matí comptarem amb diverses ponències que ens aportaran la visió estratègica de diferents organitzacions de l'àmbit internacional sobre l'obertura de dades, com són la Consellería de Transparència de la GVA, l'Open Data Institute (ODI) o la xarxa d'obertura de dades de recerca Maredata. En el bloc de la vesprada es concentren les ponències relacionades amb l'emprendimiento amb dades obertes. Tindrem l'ocasió de conèixer les iniciatives del propi ecosistema d'empreniment de la Universitat d'Alacant  denominat ua:emprèn.

El colofó de l'acte serà el lliurament dels premis #UAbierta a l'empreniment amb dades obertes.

  

 

Programa #EDAUA 2016:

 

Dijous 17 de març de 2016 en Saló d'Actes de l'Escola Politècnica Superior (Edifici I)

Horari Esdeveniment
09:30-10:00

Obertura a càrrec de:

Sr. Rector Magfco. Manuel Palomar Sanz

  Sr. Director General de Responsabilitat Social i Foment de l'Autogovern. Josep Ochoa Monzó

Sr. Vicerector de Tecnologies de la Informació. Francisco Maciá Pérez

 

10:00-10:30

Accions per al foment de la transparència i dades obertes de la Generalitat Valenciana. Sr. Josep Ochoa Monzó  
10:30-11:15 Els científics davant les dades obertes. Xarxa Maredata. Antonia Ferrer  
11:15-12:15 Cafè i Sessió pòster del concurs UAbierta 
12:15-13:00 Vocabularis oberts per a dades obertes (ODI Madrid). María Poveda   
13:00-13:45 Ecosistema de dades obertes de la Universitat d'Alacant.   Andrés Fuster Guilló i José Norberto Mazón López
13:45-15:00   Dinar i Sessió pòster del concurs UAbierta
15:00-15:45 Open Future . Programa d'empreniment de Telefónica. Gaspar González
15:45-16:30  ua:emprende. Ecosistema d'empreniment de la Universitat d'Alacant. Josefa Parreño Selva  i María Jesús Pastor Llorca
16:30-17:30   Cafè i Sessió pòster del concurs UAbierta
17:30-18:00   Lliurament dels premis UAbierta

 

 

Streaming #EDAUA 2016 (09:30 - 11:30)


Streaming #EDAUA 2016 (12:30 - 14:00)


Streaming #EDAUA 2016 (15:00 - 18:30)

     

Ponents #EDAUA 2016:

 

Andrés Fuster

“Ecosistema de dades obertes de la Universitat d'Alacant”

Professor Titular d'Universitat del Departament de Tecnologia Informàtica i Computació de la Universitat d'Alacant. Va obtenir la llicenciatura en Informàtica en 1995 per la Universitat Politècnica de València i el Doctorat en Informàtica per la Universitat d'Alacant en 2003. Ha participat en tasques de gestió com a Secretari i Sotsdirector docent del seu Departament. Ha sigut Sotsdirector Coordinador de l'Escola Politècniques Superior durant set anys. En l'actualitat és Director del Secretariat de Tecnologies de la Informació de la Universitat d'Alacant. Ha format part, en diferents nivells de responsabilitat, de més de 15 projectes de recerca finançats en convocatòries públiques i ha publicat més de 40 articles sobre visió per computador i arquitectura de computadors en diverses revistes, conferències internacionals i capítols de llibre. Ha participat com a revisor de diverses revistes científiques i conferències internacionals així com membre de diversos comitès de programa. En l'actualitat dirigeix el projecte “OpenData4U” promogut des del “Vicerectorat de Tecnologies de la Informació”.


Twitter:   @afusterg

Presentació:   slideshare

 

Antonia Ferrer

Els científics davant les dades obertes. Xarxa Maredata.

Directora Acadèmica del Master en Gestió de la Informació (MUGI). Professora Titular de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Informàtica en la Universitat Politècnica de València. Ha treballat durant els últims anys en temes relacionats amb l'accés obert a la comunicació científica, l'accés obert a les dades de recerca científica, i innovació. És editora per a Espanya del repositori i-lis, i membre de diferents grups de recerca entre ells DATASEA .

 

La ponència presentarà la xarxa Maredata de dades obertes de recerca. També mostrarà els resultats d'una enquesta realitzada a diferents universitats sobre la seua percepció i coneixement de les dades obertes de recerca.


Twitter:   @anfersa

Presentació:   slideshare

 

 

  

Jose Norberto Mazón:

“Ecosistema de dades obertes de la Universitat d'Alacant”

Coordinador Acadèmic del Grau en Enginyeria Informàtica de la Universitat d'Alacant i membre del grup de recerca WaKe. Les seues línies de recerca abasten temes relacionats amb l'enginyeria de dades, com a gestió de dades obertes, qualitat de dades, processos d'integració de dades, solucions d'intel·ligència de negoci en escenaris "big data", etc. Ha publicat els seus treballs en revistes científiques d'impacte internacional com Decision Support Systems, Information Sciences, Data & Knowledge Engineering o ACM Transaction on the Web. D'altra banda, ha realitzat ponències en diversos congressos internacionals i nacionals dins de l'àmbit de l'enginyeria del programari i les bases de dades. A més, Jose Norberto forma part de l'equip de desenvolupament del projecte d'obertura de dades de la Universitat d'Alacant impulsat pel Vicerectorat de Tecnologies de la Informació, incloent el seu portal de dades obertes http://datos.ua.es .


Twitter:   @jnmazon

Presentació:   slideshare

 

Gaspar González Jurado-Gutiérrez:

“Open Future: la teua idea és la teua empresa”

 

Col·laborador actiu de la Fundació Telefònica, treballa dissenyant, coordinant i executant projectes socials. També està involucrat en el programa d'empreniment Open Future Telefónica, mentoritzant a joves emprenedors en el desenvolupament dels seus projectes (Startup). Gaspar González té una interessant trajectòria en la creació i gestió d'unitats de negoci definint l'estratègia, elaborant i implementant plans de negoci, i aplicant accions de millora i innovació en processos, productes i serveis. Participa en processos d'expansió i consolidació, té una experiència laboral internacional de 5 anys a Brasil. És una persona preocupada pels col·lectius menys afavorits, a més, aposta i creu fermament en els joves emprenedors.

 

Durant la ponència Gaspar explicarà programa global d'emprenimient Open Future, quines iniciatives ho componen i quines possibilitats ofereix als emprenedors.

 

Presentació:   slideshare

 

Josefa Parreño Selva

“ua:emprende. Ecosistema d'empreniment de la Universitat d'Alacant”

 

Directora del Secretariat de Pràctiques d'empresa i Suport a l'Estudiant


Presentació:   slideshare

 

María Jesús Pastor Llorca

“ua:emprende. Ecosistema d'empreniment de la Universitat d'Alacant”

 

Directora del Secretariat de Transferència de Coneixement


Presentació:   slideshare

 

Josep Ochoa Monzó

“Accions per al foment de la transparència i dades obertes de la Generalitat Valenciana”

 

Director General de Responsabilitat Social i Foment de l'Autogovern

Twitter:   @Josep_Ochoa   @GVAoberta

María Poveda

Vocabularis oberts per a dades obertes

 

María Poveda Villalón és doctora en Intel·ligència Artificial. Actualment és investigadora postdoctoral en l' Ontology Engineering Group de la UPM. En aquesta universitat va realitzar també els estudis d'Enginyeria Superior en Informàtica (2009) i Màster en Recerca en Intel·ligència Artificial (2010). A més, forma part de l'equip del Node a Madrid de l'ODI (Open Data Institute) . Els seus interessos en recerca són principalment l'Enginyeria Ontològica, la Web Semàntica i dades enllaçades.

 

En els últims anys han aparegut nombroses iniciatives d'obertura de dades així com plataformes i portals que els donen suport. No obstant açò, en ocasions es publiquen dades sense acompanyar-los de descripcions o informació de context que facilite la seua reutilització i integració amb altres dades o aplicacions. Durant la intervenció es mostrarà la necessitat de descriure les dades que es publiquen d'acord a vocabularis, en el millor dels casos, consensuats. A més es tractarà la publicació dels mateixos i els formats utilitzats en la web.


Twitter:   @MariaPovedaV

Presentació:   slideshare

Presentació ODI (Madrid):   slideshare

Portal de dades obertes


Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464